Webquest voor de studenten Latijn 3e graad van het KLA



Belang voor latere tijden

Opvallend in het Romeinse recht is de manier waarop het op een zeer praktische manier individuele problemen benadert. De casuïstiek is m.a.w. in het Romeinse recht belangrijker dan een omvattende systematiek. Bij de Romeinse rechtsgeleerden zullen we dus niet lezen over "schade" als abstracte term, maar over een wagen die iemand raakt op het Capitool. Toch was de erfenis van het Romeins recht van zeer groot belang voor de ontwikkeling van de rechtspraktijk in Europa. Naar aanleiding van de integrale vertaling van het Corpus Iuris Civilis in het Nederlands wordt over de Digesta bijvoorbeeld het volgende gezegd:

"De Romeinse rechtsvinding vond veelal plaats aan de hand van casuïstiek; de in de Digesten verzamelde teksten hebben dan ook het karakter van ‘case law’. Het ongeëvenaarde rechts- en billijkheidsgehalte van de door hen voorgestane oplossingen heeft hun adviezen een aan tijd en plaats van ontstaan ontstegen actualiteitswaarde verleend, die sedert de receptie van het Romeinse recht in de Middeleeuwen en de Nieuwe Tijd de vorming en de denkwijze van alle juristen op het continent van Europa heeft beheerst. Het Corpus Iuris Civilis, met de Digesten als meest wezenlijke en onsterfelijke component, werd aldus de belangrijkste generator bij de geleidelijke formatie van de nationale rechtstelsels die in de negentiende  eeuw in codificaties werden verankerd."

(Bron: romeinsrecht.nl)

Deze boeken werden een belangrijke bron voor de receptie van het Romeinse recht na de Middeleeuwen in West-Europa Het Romeinse recht werd toen immers als superieur beschouwd en aan de eerste universiteiten (b.v. Bologna) bestudeerd en gesystematiseerd. Aldus vormde het later ook de basis van de Franse Code Civil (1804), waaruit ons Burgerlijk Wetboek ontstaan is.

Hieronder nog enkele artikels die verschenen bij het uitkomen van de Nederlandstalige vertaling van het Corpus Iuris Civilis:

Bron: de Volkskrant, 16 november 2011

 

Bron: Trouw, 16 november 2011